Monday, February 26, 2018

Sportski turizam na Jadranskom moru - Pula, grad s karakterom

Hrvatska je mediteranska zemlja čija se prekrasna obala uz Jadransko more, uključujući mnogobrojne otoke, proteže dužinom od preko 6.000 kilometara. Na sjeverozapadu Hrvatske nalazi se njen najveći poluotok Istra, na čijem se pak krajnjem jugu, sa svojih cirka 60.000 stanovnika, smjestio grad Pula.


S jedne strane, Pula je grad koji je, sa svojim specifičnim karakterom, aktivan tijekom cijele godine.
Amerikanci imaju Holivud, a jednom je ovdje bilo jedno vrijeme u kojem je Istra, ne bez razloga, bila često nazivana Kalifornija. Onomad kad još nije bilo kompjutera nego su ljudi jedni s drugima komunicirali putem pisama, nija bila rijetkost umjesto poštanske marke naletiti na olovkom našvrljano 'živjeli poštari'.
U svojim zlatnim vremenima, Pula je bila poput nekog filma o sreći i radosti u kojem se fantastika života međutim nije glumila već se stvarno živjela. Dobra vibra i masovna zabava, kako je najbolje opisati Pulu iz 1980-ih godina, osjećali su se na svakom koraku. U tom smislu, diskoteka Hotel Pula svakako je najveće "ludilo" koje je ikad zahvatilo ove prostore. Od ostalih mjesta na kojima se najviše iskrilo, tu su još disko Uljanik, Piramida, Circolo, Marelica, Ferijalni, Tvrđava i slični, te naravno nezaobilazni Lungomare sa svojim bezbrojnim unplugged feštama i prvim ljubavima. Pula je rodila mnogo odlične glazbe, u sklopu koje se par excellence kvalitetom ističu legendarni Atomsko sklonište, KUD Idijoti, Messerschmitt i Gustafi - neizbrisivo su u to uklesani još i Franci Blašković te Boško Obradović.
Miroljubivost i gostoprimstvo najvrjednije su blago ovog grada. Posebnost tog sjaja ovjekovječio je Mate Parlov, kad je glede rata 1990-ih na području bivše Jugoslavije i određenih popratnih pojava svima kristalno jasno dao do znanja kako on nije nacionalist već svjetski prvak (olimpijski, europski i svjetski).

S druge strane, odvijanjem turizma broj stanovnika Pule ljeti se udvostruči.
U skladu s izrekom "u zdravom tijelu zdrav duh", ljetni turizam Pule poprilično je bogat ambijentima i sadržajima vezanim za razne sportske aktivnosti. Dakako da je pri tome priroda sama po sebi, odnosno sunce i more te puno hlada brojnih šuma - idealna inspiracija.
Šetanje i ribolov zauzimaju prva dva mjesta kad je riječ o sportskim aktivnostima. Nadalje, u Puli na nekoliko lokacija postoje tereni za tenis, nogomet, košarku, golf, odbojku i slično. Biciklizam, trčanje, plivanje, ronjenje, rošulanje, go karting i padobranstvo tek su dio širokog sportskog spektra koji svakome stoji na raspolaganju.
Ovdje nema mještanina koji ne zna za Svetu stijenu, a samo 15-20 metara od nje nalazi se dragulj Pule tj. jedinstvena prirodna ljepota na Verudeli popularno zvana 'Kanjon'. Predivna usjeklina mora u kopno na stranu, riječ je o ispitu hrabrosti čija visina ovisno o plimi i oseci varira tu negdje otprilike oko 20 metara. Ondašnjoj mladosti s Verude to očigledno nije bilo dovoljno, pa su 80-ih godina špagom pričvrstili za jedno stablo izraslo tik iznad Kanjona - dasku za najhrabrije skakače. Poslije su došli neki drugi dečki čije su akrobacije doista zadivljujuće:




Povezani članci:
Evo zašto posjetiti Hrvatsku - Pula vodič kroz grad
Here's why visit Croatia - Pula travel guide
Ecco perché vistitare la Croazia - Pola guida della città

No comments:

Post a Comment